Portretul unui duhovnic

 

 

                  Parintele Dionisie Ignat

 

    

IGNAT, Dionisie (*Vorniceni, j. Botoşani, 1909, †Colciu, Muntele Athos, 11.V.2004). — Monah. Preot duhovnic la Schitul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Colciu al Mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos.

Părintele Dionisie s-a născut, în 1909, într-o familie de agricultori cu 8 copii. Fratele său mai mare, Gheorghe, după ce a terminat serviciul militar, s-a hotărât să plece într-o mănăstire.

A expediat o scrisoare stareţului de la Schitul Măgura Ocnei prin care îşi exprima dorinţa sa ajungă călugăr aici, iar acesta i-a răspuns imediat: „Vino, frate Gheorghe, căci e mare nevoie!”. În toamna anului 1922, Gheorghe, ajunge la Schitul Măgura Ocnei, unde va fi tuns, în 1923, în monahism cu numele de Ghimnazie, iar în 1924 a fost hirotonit diacon. El aminteşte de Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la acest schit, care a vindecat mulţi bolnavi veniţi de departe. În 1923, pe când avea doar 14 ani,  Dimitrie, atras şi el de viaţa monahală, l-a urmat pe părintele Ghimnazie la Schitul Măgura Ocnei. Stareţul s-a hotărât să-l primească, dar în acelaşi timp să-l trimită şi la şcoală. Astfel că, între 1923–1925, Dimitrie a învăţat la Şcoala de Meserii din Târgu-Ocna.

În 1926, pleacă împreună cu fratele său la Muntele Athos. În 1927, este tuns în monahism şi primeşte numele de Dionisie. În 1933, cei doi fraţi Ignat merg la chilia „Sf. Tihon de Zadonsk”, iar în 1937 la chilia „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”. Părintele Dionisie este hirotonit preot, iar din 1945 devine duhovnic. Ajunge unul dintre cei mai căutaţi îndrumători duhovniceşti din Athos, mulţi stareţi, ieromonahi, pustnici, monahi fiind sub îndrumarea sa duhovnicească. La înmormântarea sa a participat şi prinţul Charles al Marii Britanii.

 

 

 

 

 

© Copyright 2014.     Designed by Corneliu Stoica dezvoltare web S.C. INFOSYST S.R.L.